torsdag 17 januari 2013

Afghanistans ÖB och SF integration

Dagens första föreläsning startade kl 0530 i morse då Afghanistans Chief of Staff, General Karimi höll en videolänkföreläsning för kursen. Eller videolänk och videolänk.... det var Skype. Hur som helst så pratade han i en dryg timme och svarade på frågor från församlingen. Kul om än inte jätte intressant. Han var ganska översiktlig och höll väl sitt anförande på den nivå det måste hållas. Uttalanden från personer på den nivån kan ju få alla möjliga och omöjliga politiska konsekvenser. Det han berörde var i alla fall lite om hur uppbyggnaden av ANA gått och var man ansåg sig stå i den processen nu. Videare framhöll han flera gången vikten av kulturell förståelse från alla parter för att nå framgång vid Joint verksamhet.
General Karimi är utbildad i USA och England. På hans meritlista finns Sandhurst, amerikanska Rangerschool och SF utbildningen, den sk Q-course, samt 70-talets motsvarighet till kursen jag går nu (hette något med Advanced mumbo-jumbo Leader Course eller nått) mm.
Kul att han offrade en och en halv timme av sin tid åt oss... det finns naturligtvis särskilda anledningar därtill, bla att han är gammal kursare med flera av skolans ledande officerare samt annat som jag inte avser kommentera här.

Vidare har jag haft tre electives idag; två som berört specialförbandens verksamhet och en om Unit Readiness.
Den sistnämnda visade sig vara rätt ointressant för mig då den handlade om hur man som chef rent administartivt tillser att ens förband är deployable över tiden. Gav väl en viss inblick i hur detta går till och hur mycket runtomkring-lull-lull som omgärdar en soldat i USA. Jag har för lite kött på benen för att sriktigt skriva nåt klok om detta men känslan är att det är rätt lika, men ändå väldigt olika.  Kan inte sätta fingret riktigt på vilket som vara vad så jag släpper det.

Specialförbanden däremot var lite mer konkreta. Temat i den första föreläsningen var interaktion mellan specialförband och konventionella förband.
Läraren som höll i det hela har tidigare tjänstgjort som teamleader (12 man) och motsvarande plutonchef (2 teams).
Väldigt stor del av föreläsningen handlade om hur fel det ofta kan gå; amerikanska operatörer tycker det är lika kul att se radikalt olika ut än alla andra på högst oklara grunder som svenska... (gäller antagligen alla länders SF). Detta var något som retar gallfeber på vår föreläsare och han framhöll vikten av kommunikation som den största framgångsfaktorn vid integration mellan konventionella och okonventionella förband. Och hur man ser ut och framför allt uppträder är ju som bekant en mycket viktig del av detta. (För övrigt ligger beslut om att göra avsteg från uniforms och uppträdande regler som tex att odla skägg hos SF Group Commander = Brigadchef)

Väldigt många av mina kursare har erfarenheter av att arbeta med specialförbanden i sitt AO (Area of Operations). Tyvärr så är det fler som räcker uppp handen på frågan om det var en negativ upplevelse än det är som säger att det var positivt... Eftersom SF inte har områdesansvar och mycket sällan tar sig tid att rådfråga den som har det innan man genomför operationer så får deras verksamhet väldigt stora sidoeffekter som det stationära förbandet måste reda upp efteråt.

(Min första SGIs favorithistoria i det spåret var av sådan karraktär: ett SF team landade in på FOBen och gjorde en kort enkelriktad samverkan och flög sen iväg och gjorde ett tillslag. Mot fel hus, dödade fel person osv. Byn blev väldigt upprörd och ett halvt års arbete för kompaniet var ödelagt... Men heligt förbannad så gav han sig fan på att det var SF som skulle reda ut situationen  och inte han så efter ett visst jagande och klagande så fick han till slut SF killarna att åka tillbaka och be om ursäkt och reparera nåt som de hade förstört.)

Så den reguljära armén är väldigt kluven i sin inställning till SF. Väldigt många ogillar dem väldigt mycket även om man naturligtvis hyser viss respekt för deras professionalism. Andra är beredda att ge sin högra hand för att bli SF och pratar knappt om annat....

Den sista föreläsningen avhandlade ämnet Military Adviser. Det är en uppgift som SF har ämnesansvar för, men som numera genomförs av i stort sett hela armén, ungefär som våra OMLT. Så det var inget nytt under solen där.

Nu är det långhelg igen; Martin Luther King Day på måndag. Så nu dröjer det antagligen till nästa vecka innan det blir nåt nytt här pga brist på nya inputs! Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar