Nåt som jag inte riktigt fattade innan jag kom hit var hur det här med självständiga stater funkade. Att de hade lite olika lagar visse jag ju men hade väl inte reflekterat så mycket över det hela.
Men jag kan ju säga att det här med en centralmakt och regering är man mycket skeptiska till. Den skall lägga sig i så lite som möjligt. Helst inte alls.
Detta tar sig även uttryck i det militära. Först och främst är det så att det finns någonstans i grundlagen tydligt reglerat vad federal trupp får göra på amerikansk mark. Och det är inte mycket. Typ inget alls. Det är hårdare reglerat än hemma faktiskt. Det krävs att presidenten deklarerar nationell kris för att att försvarets resurser skall få användas internt i landet. Senast det hände var efter orkanen Katrina i New Orleans. Då sattes en bataljon ur 82. Airborn Div in för att upprätthålla ordningen och hjälpa till med återställandet. Det beslutet undgick inte kritik så det är inte okontroversiellt trots att man måste säga att man älskar sina väpnade styrkor. Åtminstone med svenska mått mätt.
För att exemplifiera ovanstående så kan jag ju nämna att när kursen var i Columbus på vår TEWT (ungefär MUS) såvar vi tvugna att vara civilklädda eftersom vi uppträdde i "förband". Dessutom skulle vi ju gå in i stadshuset. Hade vi gjort det i uniform hade vi typ brutit mot grundlagen.
I detta sammanhang kommer nu Nationalgardet in. Dessa tillhör delstaterna och står INTE under den federala regeringen och presidentens kontroll. Guvenören i en delstat har befälsrätten över sitt Nationalgarde och kan mobilisera dess efter eget bestämmande och dessa får naturligtvis operera inom egen delstat. Men inte andra delstater.
Som lök på laxen finns dessutom The Reserve. Alla försvarsgrenar utom Marinkåren har reservstyrkor. För arméns del består dessa numer enbart av förband som inte har strid som huvuduppgift. Dessa förband står alltså under federal kontroll och ingår i arméns ordinarie divisioner.
Mer om maktfördelning och sånt kan man oxå läsa på familjebloggen som administreras av hustrun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar