onsdag 28 november 2012

Pentagon

Så var det dags för sötebrödsdagar igan. Vi internationella studenter, som det så fint heter, är på en sexdagarstur till Washington DC.
Igår var bara resdag så det hände inte så mycket förutom en massa gratis mat så klart. Och en del vin på kvällen, visserligen inte gratis men ändå.
Den här resan gör jag själv utan familjen, de är kvar i Georgia. Dels för att grabben går i skolan , dels för att det blir ganska dyrt med boende och mat för dem här; vi bor på ett hyfsat hotell och käkar 45-50 dollars middagar stup i kvarten... så... ja jag delar rum med en kapten från Sydkorea på den här turen istället för min kära hustru.

Idag var vi hur som helst på besök på Pentagon. Eller heter det i Pentagon? Antagligen både och för dels heter själva byggnaden Pentagon och dels heter själva "högkvartersenheten" Pentagon.
 Vi fick gå på en guidad tur och prata lite med J35s Regional Desk Officers för vår del av världen. Dvs Europa för min del. Inte jätte informativt men rätt fränt att vara inne i denna jättebyggnad. 23000 människor jobbar där inne varje dag. Men det finns bara 8000 parkeringsplatser. Som tur är har byggnaden egen tunnelbanestation.
På amerikanskt manér är väggar och korridorer smyckade med minnestavlor och utställningar över landets stora söner och hjältar. Tex finns en korridor med handmålade porträtt med alla stupande soldater i de senaste två krigen. Den stupades anhöriga får välja en konstnär som målar porträttet och staten betalar.
I ett annat rum finns en lista över alla som tilldelats Medal of Honor. Ungefär 1850 personer har jag för mig att det var totalt sett.
Den del av Pentagon som förstördes 11 september 2001 är helt återställd och det finns ett litet minnesrum för de lite drygt 180 som omkom samt ett kapell där nu.
En lite kul detalj var de meniga soldaterna och sjömännen som agerade guider där inne för under rundturen så gick de hela tiden baklänges: ungefär 45 minuter. Hela tiden vänd mot oss besökare och pratades. Oklanderliga uniformer, vita handskar, synnerligen välklippta och välartikulerade unga män och kvinnor från alla vapenslagen inklusive Coast Guard som egentligen inte sorterar under Department of Defense utan Department for Homeland Security. Men de fick tydligen vara med ändå.
Det trista med Pentagonbesöket var att kameror var mycket absolut helt förbjudna av säkerhetsskäl, så jag kan inte ladda upp några bilder. Ni får googla Pentagon istället om ni vill se hur det ser ut.

Efter Pentagon var det lunch på The Officers Club, typ, på Ft Meyr. Faktiskt mycket vacker mäss. Den helt klart vackraste  jag sett hittills här i USA. Om man inte räknar generalens representationsvåning på Ft Benning förståss.

I skrivande stund har vi lite slacktid, som delvis har spenderats på hotellets gym, innan vi ska tillbaka till Ft Meyr på Dinner Reception. Med general och allt. Respektive lands militärattache är också inbjudna och enligt uppgift så kommer även Sveriges vara där. Kul.

Förutom vi från Ft Benning så är det två andra kaptenskurser här samtidigt och vi gör allt tillsammans som en stor grupp om 54 officerare från 28 olika länder. Rätt häftigt faktiskt. De andra kurserna är typ Logistics Capains Career Course och Artillery Captains Career Course.'
 På artellerikursen finns en mycket trevlig norrman. Skönt att få prata svenska lite grann emellanåt.
"Hemma" på Ft Benning finns också en, nej två norrmän i kurserna efter mig så även där bereds numera möjligheter till skandinavisk förbrödning. Vi hade tex en mycket trevlig och lyckad kväll på lokal härom veckan :-) 
Nu ska jag knyta slipsen och putsa skorna så jag blir representabel inför middagen. Återkommer senare i veckan med fler rapporter får Washington!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar