söndag 18 november 2012

Training Management

De senaste två veckorna har vi ägnat oss åt training management. Närmare bestämt så har vi gått igenom hur man skapar träningsplaner ner till veckoprogramsnivå, håller träningsmöten (ungefär som en vanlig komprapport), hur man föredrar sin träningsplan för högre chef och slutligen gör en detaljerad plan för en skarpskjutning.

På det stora hela är det inte så mycket annorlunda än hur vi gör hemma.  Men detaljerna är ju annorlunda och själva processen är mer detaljstyrd. (Tror jag. Vi har ju en massa Handböcker, ni vet de där blå-gula böckerna som ingen med ryggraden i behåll har läst. De kanske reglerar sånt här hemma precis som FM 7-0 reglerar processen här. Hur som helst. Det finns en Field Manuals för allt här! )

Men i stora drag så finns förbandsspecifika uppgifter ungefär som våra TOEM/KFS i botten. Dessa är nedbrutna till uppgiftslistor, sk Mission Essential Task List (METL) för olika förbandsnivåer(Jmfr med våra målsättningar). Dessa skall man sedan göra ett nested concept med; dvs högre chefs lista tillsammans med dennes Commanders Intent skall hänga ihop med din lista för ditt kompani, vilka i sin tur bryts ner i en lång rad olika Supporting Collective Tasks vilket kan sägas vara vad grupper och plutoner skall göra. Exempel på processen ser ut ungefär så här:

1: Några av kompaniets Mission Essential Tasks (MET), observera att gruppmålsättningar ingår där också!
2: Varje MET består av ett antal Supporting Collective Tasks. Flera av dessa är gemensamma för många METs. De som är gulmarkerade förekom i minst två av de tre METs som finns med i den här tabellen. Dessa skall prioriteras i utbildningen framför de som bara har en "träff".
3: Supporting Collective Tasks flyttas ner och bildar basen i en ny tabell.
4: Supporting Collective Tasks består i sin tur av ett antal Induvidual Tasks. De som är grönmarkerade är de som förekommer i flest Collective Tasks och skall därför prioriteras i utbildningen.
Slutläge: Man har ett antal Collective Tasks som plutonerna, grupperna och omgångarna skall focusera på och ett antal Induvidual Tasks som måste övas för att möjliggöra att man uppnår Collective Tasks. SYNKRONISERING som stödjer prioritering!!
 Ett förbands METL är väldigt omfattande och det är helt omöjligt att träna på allt som den omfattar. Detsamma gäller för Collectiv Tasks. De är jätte många för att inte tala om de individuella som är nästan hur många som helst.Därför görs den här prioriteringsprocessen. Högre chefs Intent utgör vägledning för vilka MET du som chef skall välja att prioritera.
Hela träningsmanagementprocessen (27 bokstäver!!) ser i alla fall ut så här:


Tabellerna med METs som beskrevs ovan hör hemma i den första blå pilen; Mission Analysis. När man har ett utkast så dialogiserar man det hela med Chefen och när man är överrens så börjar man detaljplanera (Course of Action development).
Planeringen sker i tre olika tidsperspektiv: Long Range (hela året/ ARFORGENcyceln), Short rRnge (3-6 månader) och Near term (9 veckor). Detaljeringsgraden okar naturligtvis med minskat tidsspann. Och Near Term faller ut i mycket detaljerade veckoprogram.

Training brief för högre chef har man en gång i kvartalet om jag fattat det hela rätt och där föredrar man Short Range och Near Term planen för chefen.
Hur detaljerad denna brief skall vara är naturligtvis olika från chef till chef, men i regel verkar den vara betydligt mer detaljerad än vi är vana med. Vi skulle nog i de flesta fall nöja oss med att redovisa ATT vi skall genomföra en skjutvecka och VAD som skall uppnås i termer av målsättningar under denna. Här verkar det vara mer regel än undantag att även då redovisa HUR skjutveckan ska gå till. Riskområden, utvärderingsplaner, ammunitionsåtgång.. hela balletten!
Om chefen är nöjd så ger denne sitt samtycke och vips så har man en godkänd träningsplan!

Ovanstående liksom det mesta som jag skrivit om här på bloggen beskriver ju saker som på lite håll är rätt lika som hemma. Detaljeringsgraden skiljer allt som oftast, men i övrigt är militär verksamhet tydligen rätt lika världen över.  Men ... nåt är det ändå som skiljer och som märks tydligt. Så även när det gäller Training Management.
Jag håller på att formulera en betraktelse över just detta "nåt" men det är svårt att sätta fingret på vad det är för något. Det har att göra med kultur och "folksjäl" tror jag och inte så mycket med metoder och reglementen. De senare är ju bara formulerad text och därmed föremål för tolkningar. Mycket av det som står i reglementen här och hemma är väldigt lika, men vi tolkar och tillämpar det väldigt olika. Alltså måste det vara människornas perseption och verklighetsuppfattning som skiljer.
Filosofiskt värre- ja jag vet. Men intressant tycker jag!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar