fredag 16 november 2012

Staff Ride

I onsdags var vi på studiebesök ute i den riktiga världen, alltså utanför skolhuset (eller var det Sundbyberg...?) Närmare bestämt så var vi på en sk Staff Ride till det gamla slagfältet vid Pickett's Mill nån mil NV om Atlanta (amerikanska inbördeskriget).
Har vi nån motsvarighet till Staff Ride? Nja.. det är väl nåt melllanting mellan "historisk fältövning" och studiebesök. Det verkar vara populärt här i USA. En sån där grej som bataljonchefer får för sig att alla skall åka på som teambuilding och för att allmännbilda sig.

Alla i klassen skulle förbereda ett kort anförande med slutsatser, jämförelser eller diskusionsfrågor avseende någon del eller aspekt av slaget. Det gick sådär. Ingen var intresserad, allra minst vår lärare. Så på det hela taget var det slöseri med tid. Fast en heldag ute var ju inte fel. Det är inget man är bortskämd med på den här kursen direkt.

Amerikanska inbördeskriget används hela tiden i utbildningen här och i stort sett alla officerare har nåt eget favoritslag eller favoritgeneral därifrån som det kan allt om. Vi har sett i stort sett halva mastodontfilmen Gettisburg i olika 5-10 minuters sekvenser från Youtube för att belysa allsköns aspekter på ledarskap, krigföringsprinciper och IPB. Funkar rätt bra faktiskt.
Band of Brothers har vi sett massor av också. Det finns mycket i olika filmer som är användbart för att åskådliggöra saker. Jag ska definitivt ta efter detta när jag kommer hem. (Fast det är ju betydligt svårare hemma än här pga Internet åtkomst. Här har man ett internetbaserat datasystem och inget Itranet som vi)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar