lördag 8 december 2012

Enemy Most Dangerous Course of Action

Tänk er ett litet bergit land i sydvästra Europa med tveksam renhållningskapacitet. Landet har en stor elak granne i norr och öster som ockuperat landet men precis blivit utkastat igen av NATO styrkor.

Motståndarens brigad består av inte mindre
än tre mek bataljoner, tre strv batakjoner och en
pv bataljon. Inga andra motståndarförband kan
det inledande skedet påverka de blå förbanden
på bilden.
Du är S2 i den amerikanska bataljon som ska bevaka gränsen i nordvästra hörnet av landet. Bataljonen har inte flyttat in i sitt AOR än utan planerar för fullt. Motståndarens mest troliga handlingsalternativ är lite gränsbråk och show-of-force för att inte helt förlora ansiktet efter reträtten från det lilla bergslandet.
Det mest farliga alternativet är ett fullskaligt anfall med inledningsvis en rejält förstärkt brigad följt av resterande armén organiserad i en division. Brigadenär grupperad strax utanför det övre högra hörnet av bilden och dess anfallsmål bedöms vara det lilla bergslandets huvudstad som ligger precis utanför sydvästra hörnet av bataljonens område.

Det troliga alternativet var inte så mycket att fundera över. Men det farligaste är klurigare. Hur tänker motståndaren där? Hur kraftsamlar denne? Hur mycket kan denne spria ut sig? Hur skyddas flanker? Vilka risker är acceptabla?

Klura på den ni!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar