torsdag 6 december 2012

MDMP

Som jag beskrivit tidigare består ju kursen här i princip av två bolck; ett kompaniskede och ett bataljonstabsskede. Vi är just nu mitt i batstabsskedet, närmanre bestämt i bedömande 2 av 4. Kärnan i denna kursdel är MDMP -Military Decision Making Process. Dvs den planeringsmodell som används i amerikanska armén. Modellen används på bataljonsnivå och uppåt. Kompanier och plutoner använder sig av TLP; Troop Leading Procedure, vilket har jag beskrivit i tidigare inlägg.
MDMP påminner om PUTen men är lite mer omfattande och i mitt tycke, krångligare. (Vet inte om det är denna som motsvarar vår GOP kanske.)

Som synes är MDMP väldigt detaljerad och ganska omfattande process. Givetvis kan den användas vid ont om tid och då är grundregeln att man fortfarande genomför alla stegen men inte lika ingående. Men grunden är att man har gott om tid och man gör ett grannlaga arbete att synkronisera allt och alla.
Produkter och verktyg för stabsarbetet är inte centralt reglerat (märkligt nog!) utan det är upp till respektive stab att bestämma detta i sin SOP. Till sin hjälp i stabsarbetet har man i regel ett system som heter Command Post Of the Future (CPOF). Det kan närmast liknas med IS-mark, men är baserat på satelitkommunikation och är 10 år modernare. Fast... som alla militära "stödsystem" inte så användarvänligt :-)

Under detta bedömande har jag befattningen XO, vilket i detta sammanhang kan jämföras med stabschef.
Amerikansk ledningsstruktur skiljer sig lite från vår och ser ut så här:
Commander (CDR)          - chef
Executive Officer (XO)    - motsvarar en blandning mellan vår stf och kvm under genomförande
                                           och stabschef vid planering
Platoon Sergeant (PSG)
First Sergeant (1SG)
Sergeant Major (SGM)     - dessa fungerar som chefens taktiska rådgivare, en blandning mellan
                                            kvm och stf vid genomförande och planering på respektive nivå

Staben i övrigt är organiserad i olika S funktioner och indelade i olika celler ungefär som våra ledningslag.Åtminstone vid planering.
Nästa vecka skall vi till motsvarigheten till LTA och spela på ett av våra bedömmanden. Då kanske det framgår hur staben är grupperad vid genomförande; om de använder typ L1-L2-L3 som vi eller om de gör annorlunda. 
Min spaning så här långt är att L2 ev är något nertonat eller inte finns alls så till vida att det finns stabspersonal där. En viktig skillnad i detta sammanhang är att bataljonchefen har en egen stridsvagn om denne är chef för ett pansarförband och en Bradley för infanteriförband. Stridsledaren har ett eget fordon; en Bradley i alla mekaniserade förbandstyper  och är således aldrig grupperad tillsammans med chefen och övriga ledningslaget. Återkommer i detta ämne nästa vecka när jag har lite mer kött på benen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar