fredag 21 december 2012

MDMP 2

Nytt applex, ny order, ny befattning i staben. Assistant S2 denna gång. Fast det känns som jag är inblandat i allt vi gör. Vi håller inte så hårt på vem som gör vad, utan alla har ett finger med i det mesta.
I förra applexet var vi i LTAn. Eller JCATS som det heter här. Vad det står för har jag ingen aning om och hela upplevelsen var en stooor besvikelse. Topp tre sämsta övningarna jag varit med om i gröna kläder (16-17 år) tyvärr. Det tekniska fungerade sådär, inget var förberett, för lite personal, någon annans order att spela på, ingen riktig TOC/ ledningsplats... tja inget vidare helt enkelt. Som tur var var det snabbt övergående. Tre timmar, sen åkte vi på RAnger BBQ och käkade löjligt överdimentionerade hamburgare till löjligt lågt pris och snackade skit i en oc en halv timme.

PUTen - egenhändigt översatt till engelska.
Idag, sista arbetsdagen innan julledigheten, var en ganska lugn dag. Vi gjorde i stort sett inget vettigt ur utbildningssynpunkt.  Ur allmännbildningssynpunkt däremot bidrog min Slovenska kollega med en Country Brief och jag hade en 45 minuters föreläsning om PUTen. För att ge ett annat perspektiv på planering.
Satt hela kvällen igår och bläddrade och översatte saker i Metodhandbok Lednig. Rätt kul när man ska förklara för nån med en helt annan syn på krigföring och livet i stort än en själv. Man måste tänka till och sätta ord på sådana där saker som man liksom bara vet. Intuitivt.
Fick börja från början med manöverkrigföringens grunder, uppdragstaktik, geografiskt läge, traditionell hotbild och annat som format vårt sätt att "conduct business".
Samtidigt som det finns många likheter så är det väldigt mycket som skiljer våra länder åt när det gäller hur och varför vi gör saker i det militära. På nåt grundläggande plan är all militär verksamhet lika över hela världen, men grundsynen på verksamheten skiljer sig och är väldigt starkt kulturellt betingat börjar jag inse.
Överlag så har vi väldigt många begrepp som är lika, men innebörden skiljer sig ofta åt mer än man kan tro vid första ögonkastet. Ta begreppet manöver- maneuver till exempel. Lika kan tyckas. Men det man i USA menar är det vi benämner "eld och rörelse". Detta rymms ju visserligen inom vårt manöverbegrepp också, men begränsas ju inte till detta. Det är ju betydligt vidare.
Rent generellt är alla amerikanska begrepp väldigt mer konkreta och specifika än vår motsvarigheter. Bra ibland, mindre bra i andra fall. Bra i aspekten att betydelsen är precis och entydig. Mindre bra ur aspekten att det kräver att man förenklar en hel del saker. Ta deras Decisive Point som exempel. Det är inte som vår tyngdpunkt eller kraftsamling, inte heller motsvarar det Center of Gravity eller tyskans Schwerpunkt. Men det är sprunget ur dessa begrepp. Det är ett "förenklat" begrepp som skall kunna markeras på en karta med en lila stjärna. Dvs det är alltid föknippat med en plats. Det kan inte vara en företeelse eller förmåga. Just detta tycker jag begränsar deras sätt att se på problem och därmed deras sätt att agera. De blir helt enkelt för konkreta och universial lösningen blir alltid att kraftsamla eldrör till den punkten. Det funkar för en armé som med våra mått har oändliga resurser, men leder också till ett väldigt linjärt uppträdande.
Marinkåren pratar om Center of Gravity, men inte armén. Skillnaden mellan hur armén och marinkåren tänker och gör är avsevärd. I varje klass finns en eller ett par Marines och ofta är de saker vi lär oss lika nya och annorlunda för dem som för oss utlänningar.

Som jag har nämnt tidigare i nåt inlägg så håller man på att ge ut en helt ny reglementsserie här. Vi använder både de nya och gamla i undervisningen, men det är de gamla som fortfarande formar det vi defacto gör. Inte så konstigt, de nya är ju fortfarande om inte dagsfärska så i alla fall månadsfärska så folk har ju knappt läst dem och än mindre förstått vad som står där. Men... det lilla jag läst hittills tycker jag tyder på en ändring i vår riktning. Tex börjar man inom området försvarsstrid prata på ett helt annat sätt om "strid på djupet", Operation in Depth, än tidigare. Exakt vad det kommer att innebära konkret vet jag inte, men helt klart är att om det innebär ungefär vad det gör hemma så har man en bit kvar tills det blir allmännt tankegods. Jag kom med förslaget att vi kanske skulle ta en risk och föra försvarsstriden både i motståndarens tät och flank samtidigt under vårt nuvarande applex. Den enda reaktionen på det var ett antal oförstående blickar från de andra i gruppen.

Det var allt för den här gången. Blandad kompott, men så kan det bli när tankarna virvlar snabbare än fingrarna skriver. God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar