tisdag 7 augusti 2012

MTrippelC Day one

Då har det jag egentligen kommit hit för börjat. MCCC; Maneuver Captains Career Course, eller MTrippelC som de oftast uttalar det.

En av skolhusets aulor
200 förväntansfulla elever samlades i en stor aula och lyssnade på olika genomgångar. Till det yttre var det ungefär som hemma; olika chefer som pratade och hälsade alla välkomna osv.
Först ut var en överstelöjtnant som började att lovorda kursen som den bästa i sin karriär. Sen, och det var här det började skilja sig lite från hemma,  övergick han till hot eller konsekvensredogörelse för olika förseelser som DUI (Driving Under Influence), Bar Fights, fusk/ plagiering osv. Detta upptog mer än hälften av hans taltid (ungefär 10 min). Avslutningsvis lovordade han kursens instruktörer i fem minuter.
Näste man på banan var utbildningschefen på skolan (som har det lite pretantiösa namnet Maneuver Center of Exellence); han sa bara snälla och inspirerande saker. Ganska bra talare var han faktiskt. Han avslutade med att lämna över till the Bad One; sin Command Sergeant Major (CSGM; ungefär regementsförvaltare).
CSGMs anförande gick ut på att vi skulle hålla oss i skinnet, inte slarva med klädsel, inte gå och äta eller dricka, hälsa på överordnade osv. Gamal hedeligt militärt puts och studs med andra ord! Tänk att sånt ännu lever i amerikanska armén!
(Ibland känns det som att om man kommer dragande med sånt i en annan armé i den fjällhöga nord så blir man i bästa fall skrattad åt och i sämsta fall avfärdad som idiot för all tid och evighet. Suck.... det kanske var bättre förr i alla fall!?)
En annan intressant detalj i kråksången var att CSGM tillhörde australiensiska armén! Iförd australiensisk uniform och allt. (En av våra SGI är också från Australien)

Efter de olika befattningshavarna ovan så började det riktigt märkliga: recruting briefs !
Diverse människor saluförde sina förband och andra militära skolor. Jag menar; det var dag ett på kursen. Inte ens översiktsschemat för de närmaste 22 veckorna var presenterat och de börjar redan rekrytera folk från kursen! Det var annorlunda. Och helt ointressant för oss utlänningar. Den enda behållningen var väl av rent militärt allmännbildande karaktär.

Så den samlade reflektionen över första dagen är väl att:
1) Maslov-saker inte berördes med ett enda andetag utan den enskilde sköter sånt på egen tid,
2) Militär diciplin avseende utrustningens bärande och personligt uppträdande är inte en utdöende företeelse i US army
3) Högst i rang är alltid The Good Guy, sergeanten är The Bad Guy, och näst högst i rang berör ev obehagligheter.
4) Man menar nog allvar med att försöka bli bättre på att förstå andra kulturer, hittra andra sätt att göra saker på och att förbereda chefer på att alltid göra saker tillsammans med allierade.
(Detta har alla med överstelöjtnants grad eller högre berört varje gång jag hört dem talat sen jag kom hit för sju veckor sen. 24 utländska elever, en utländsk instruktör och en utländsk CSGM understryker väl detta utterligare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar