lördag 11 augusti 2012

NCO

Lite kort info om det amerikanska NCO systemet, så som jag uppfattat det så här långt. Återkommer förhoppningsvis i ämnet längre fram när jag blir klokare.
Non Commision Officer, NCO. Kategorimässigt tillhör de "Enlisted" personal. Dvs nivåerna benämns "E" nånting, vilket motsvarar våra OR nivåer. (Officerare benämns O, inte OF som hos oss. Så mycket har vi för NATO anpassningen!)

Armens gradbeteckningar
Någon här beskrev arbetsfördelningen mellan officerare och NCO som managers och "runners" i bemärkelsen 'de som får saker att hända'.

Ett exempel ur verkliga livet på arbetsfördelning som kändes annorlunda: i torsdags på fysprovet var alla SGI från vår kurs och de andra två kurserna inklusive kurschefer där som kontrollanter. Dessutom var det två inlånade sergeanter där. De var de som läste upp den standardiserade instruktionen och tog tid, kommenderade start och stopp.
Känslan jag fick var att hade det skett hemma så hade vår kurschef (mj) stått där med klockan och kommenderat. Ev sergeanter hade utfört själva kontrollen tillsammans med övrig närvarande personal oavsett kategori.
Här ger officerare order. Sergeanter kommenderar! Det skall sägas i sammanhanget att officerarna absolut inte tittar på utan deltar i det som görs, men de leder inte verksamheten! De inleder genom att ge order om att nåt skall genomföras och sen deltar de. Föregångsmannaskapets betydelse är ännu mer betonat här än hemma. Kanske var det så här hemma också i den gamla befälsordningens tidevarv, men det var ju långt före min tid även om man börjar bli gubbe med marginal nu, så för mig är tingens ordning här nya.

Sergeantsgraderna kan man också orda lite om. Sergeant är gruppchef, vagnchef. Mastersergeant är plutonsergeant. 1st (first) sergeant finns det en per kompani. Sergeantmajor finns det en per bataljon och Command sergeantmajor en per brigad/regemente.

Eller rättere sagt alla officerare i chefsställning har en tillhörande sergeant i de nivåerna som beskrevs ovan. Om chefen har synpunkter på en soldat eller NCO så tar han det med sin sergeant som i sin tur agerar i NCO-chain-of-command. Det är inte populärt om en officer går direkt till den underlydande synpunkterna berör om det inte är en officer. Om chefen har synpunkter på officerare ger chefen alltid dessa själv. Dvs officer till officer. Därmed inte sagt att inte sergeanter från nivån över inte ger synpunter på yngre officerare om det behövs, även om det alltid sker med tilltalet "sir". Uppför man sig inte så får man sig en resa oavsett vem man är säger mina kursare.

Man tilltalar bataljonens sergeantmajor med samma respekt som bataljonchefen. Inget konstigt i det, för de förtjänar det, men det är lite annorlunda än hur vi tillämpar OR systemet där hemma. Fast det är i och för sig inte så konstigt med tanke på hur nytt det är. Antagligen krävs det ett helt generationsskifte innan systemet blir nåt annat än" NBO med andra grader". Om det nu är den här vägen vi ska vandra. Tyvärr missade jag Jocke Blomgrens föreläsningar om OR systemet i våras på MSS så jag vet inte. Fast jag har känslan att det visst inte han heller än... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar