lördag 25 augusti 2012

Nesting Concept

Tänkte beskriva lite om hur man jobbar med uppgifter och syften här borta. Det är helt annorlunda än hos oss.

Förband får uppgifter uttryckta som Tasks & Purposes.
Uppgifterna finns också i en lista, precis som hos oss. Uppgifterna är antingen specifika, essentiella ? (essential) eller underförstådda (implied).
Så långt inga konstigheter. Lika. Nästan.
Syftena skiljer sig lite däremot i avseendet att de inte kan formuleras hur som helst utan de finns också i en lista; exempel på syften är  Allow..., Protect.., Enable...osv.
De två översta rutorna; Effects on Enemy/ Friendly Forces är Tasks.
 Mitten rutan är en blandning av stridssätt, metoder och ja.. jag vet inte..
 det går inte riktigt att överföra på vår terminologi. Längst ner är syftena.
Det viktigaste av task & purpose är det senare. Purpose. Syftet.
Konceptet att jobba med syften kallas Nesting. Nesting så som i verbet to nest = bygga bo, foga samman, länka...  ja  ni fattar.
Och det är just det man gör med dem.
Processen börjar med att chefen formulerar sitt uppdrag utifrån de uppgifter och syften denne fått, detta kallas restated mission. Detta är punkt 2 i 5 punktsordern.  Uppdraget (mission) är alltså INTE samma sak som uppgift (task). Fast de skiljer å andra sidan inte så mycket oftast men ändå; det är inte en ordagrann återgivning av tilldelad avgift.

Utifrån det uppdrag chefen anser sig ha bestämmer denne vad som är decisive point för uppdraget. Med decisive point menas det som måste uppnås för att uppdraget ska lyckas.
Detta något skall uppnås av en av förbandets underenheter; denna benämns Decisive Operation (DO). Övriga underenheter är Shaping Operations (SO) och skall möjliggöra att DP uppfylls.

Nu börjar själva nestingen (översätts väl bäst ungefär: länka). I vertikal planet; dvs uppifrån och ner.
Underenheten som är DO får nu SAMMA syfte (purpose) som förbandet har. Underenhetens uppgift (Task) skapas utfifrån högre förbands DP.
Övriga, SO, får syften  och uppgiftersom stödjer DO. Alla underenheterna i sin tur gör om processen ovan och för DO är det bara att överföra syftet rakt ner till sin egen DO. För SO utses en DO som ska uppfylla syftet med deras strid.
Så fortsätter det hela vägen ner till plutonsnivå i alla fall. I vissa fall ännu lägre.

Uppgifter (tasks) däremot länkas inte. Om t ex kompaniet har uppgiften att SEIZE (ungefär TA) i syfte att skydda något så kan kompaniets DO-pluton få uppgiften CLEAR (rensa) men fortfarande i syfte att skydda detta något.

Följden av ovanstående blir att om Div A skall uppnå syfte X så finns det i slutändan en pluton som har samma syfte. Alla andra plutoner i divisionen löser "stödjande" uppgifter så att DO kan lösa sin uppgift och därmed uppnå divisionens syfte med striden.

Nesting concept. De små "hattarna" över förbandssymbolerna anger DO/ SO. Dubbelhatt = DO. 
Hmmm... nesting... leder tankarna till.... vad var det nu det hette.. hmmm
JO! jag har det!

SYNCRONIZE  !!!!

:-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar