lördag 22 september 2012

Infanteriets betydelse

Häröver har infanteriet alltjämt status av slagfältets drottning. Den avsuttna soldaten tillskrivs betydligt större förmåga och betydelse än vad jag har upplevt hemma de senare åren.
De två gamla klassiska 82th och 101th divisionerna finns alltjämt kvar. 10th mountain div är en annan lätt formation. Oklart om även 23th ID i Alaska och 25th ID på Hawaii (eller om det är tvärs om)är lätta divisioner. Vidare finns ett eller två Ranger Regiments.
Har bara översiktlig koll på den högre organisationen, men hur som helst. Det är fortfarande gott om lätta förband i amerikanska armén.
Och lätt betyder två fordon per kompani. En HMMWV och en tglastbil (typ tgb30).
Naturligtvis är brigadens alla stödfunktioner också motoriserade med HMMWVs och lastbilar. Bl a har brigaden en transportpluton med 12 lastbilar för personaltransport

Sen har vi ju det mekaniserade infateriet med M2A3 Bradleys. Dessa kallas antingen Infatry Figthing Vehilcles (IFV) eller Bradley Figthing Vehicles (BFV).  Kavalleriets spaningsversion heter M3A3 Bradley och kallas CFV, där C står för Cavalry.

 Det mekaniserade infanteriet ingår i sk Heavy Brigade Combat Teams. HBCTskall nu byta namn till ABCT där A står för Armour istället för Heavy, eftersom nån i pansartrupperna blev avundsjuk på att infanteriet fick ha sitt namn i IBCT...

Som synes ser deras mekbat (blå) och pbat (gul) lika ut och de benämns förbandstypmässigt som Combined Arms Batalion (CAB) båda två.
Men som alla ser så är det ju en svensk 122/90 bat. HHT kompaniet (ung stab, understöd och tross kompani) innehåller ungefär samma övriga delar som ingick i våra mekbat. Dock saknar man egen broförmåga. Den resursen ligger på divisionen.
(Nåt nytt på 122/90 fronten där hemma, förresten? Får vi tillbaka dem eller?)
I förbandsnamnet däremot så är de olika: tex skulle den blå bataljonen kunna heta 1-22 IN och den gula 1-66 AR.

Sen finns ju spaningsskvadronen från kavalleriet (den vit-röda). Den består inte av kompanier utan dessa underenheter benämns Troops. En pluton är dock en pluton.

Avseende både IBCT och ABCT har man allvarliga funderingar på att organisera om dessa så att de får tre manöverbataljoner vardera istället. En sådan förändring skulle kunna vara sättet man väljer att genomföra den aviserade neddragingen om typ 100 000 man någon gång efter presidentvalet. Man vill alltså reducera antalet brigader men i stort behålla antalet manöverbataljoner.

Åter till infanteriet: Lite detaljer.
Bradleyn har officiellt plats för 8 soldater, även om man helst bara är 7 där bak. En amerikansk pansarskyttegrupp är 9 man. Därtill kommer plutonchefen, plutonssergeant (PSG) sjukvårdare och signalist. Plutonen består därför av 4 IFV och tre grupper!
Möjligheten till vagnstrid är nästan obefintlig; det finns små vapenportar för M16/M4 på sidorna. Men dessa används enligt uppgift aldrig och luckan på bakpansaret rymmer bara en man.
Så man använder därför sina plutoner lite annorlunda. Reglementet anger att avsittning kan ske före, i eller efter anfallsmålet men de flesta verkar vara överenns om att det är före som gäller för att man skall ge skyttegrupperna en ärlig chans. Oftast gör plutonchefen avsittning från vagnchefsplats om plutonen strider till fots. Strid verkar oftast ske med skyttetruppen på en plats och vagnarna i understödsställning på en annan.
 Att strida med skytte och vagn integrerat som vi gör verkar inte vara särskilt vanligt.
Vidare bör poängteras att varje vagn har en "dubbelpipig" utskjutningsanordning för pvrb (TOW 2B) och därtill 5 extra robotar för omladdning.
Pga av detta samt att 25mm akan visat sig ha god effekt på T-72or gör att man är betydligt mer offensiva i sin taktik när man möter strv än vad vi oftast är med våra 90vagnar.

Vidare får jag känslan av att man är duktigare än oss att plasera rätt vapensystem på rätt plats och inte slentrianmässigt på den plats i avsittningsformationen där tex rb57 skytt eller ksp58 skyttar hör hemma. Indikationer på detta är tex dels att vi pratar om enskilda vapensystem på kompanichefskursen (tror jag inte vi gjort någon gång hemma!) samt att översen som pratade till oss igår drog en annektdot om hur han som ung löjtnanat blivit utskälld av kompaniets 1SG för dålig gruppering av en kulspruta!

Avslutningsvis tar jag med en bild på Stryker Brigade Combat Team (SBCT). Vi har inte pratat om den än så jag vet inte mer än det jag kan läsa mig till. Men bara orgskissen kan ju vara intressant.
Värt att notera:
  • Tre manöverbataljoner och en spaningsbataljon!
  • Tre Art batterier istället för två!
  • SBCT har organisatorisk broförmåga (4 st), till skillnad från de andra två brigadtyperna ( framgår inte av bilden)
  • Samt det blå kompaniet längst ner i andra kolumnen från vänster: understödskompaniet utrustade med Stryker MGS (IKV 91s återuppståndelse??):

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning Håkan! Keep it up!
    Vore intressant med lite mer om Rangers och 10th MTN. Om du orkar i värmen :) Hur uppträder de på bn/coy, patrull beror ju som vanligt på uppgift..

    //Timmy

    SvaraRadera
  2. Av vad jag har försått så är det ungefär som IB77 strid. Lite längre mellan UFA och anfallsmålen för kompanierna; man har ju inga skynkabilar eller Galtar ;-) så man går hela vägen. Annars är det inget som skiljer deras sätt att strida från vårt. Möjligen är de ännu mer traditionella i den avsuttna striden än vi. Särskilt i försvarsstrid. De gräver. Både värn och motståndsnästen.
    Vidare så är de här förbanden inte så mycket patrullförband utan det är plutoner, kompanier och bataljoner som löser uppgifter. Detta gäller även för Rangers. De är med andra ord lite mindre jägare än ni på K3 enligt min uppfattning. Visserligen har de bl a till uppgift att stödja SOF men oftast uppträder de i kompani och bataljon i brigadram. Återkommer kanske i ämnet om jag får reda på nåt mer matnyttigt. /Håkan

    SvaraRadera