(Antal system eller vapen x antal skott)/ "s-värde" = utslagna fordon.
Ytterligare en aspekt på den mycket maskinella synen på krigföring man har här. Mycket logisk och ... ja jag vet inte vad.
Vi gör dessa uträkningar för att kontrollera att försvaret vi planerat har potential att möta det bedömda hotet. Mycket teoretiskt och lite onödigt känns det som. Men fascinerande. Och visst, det finns väl nån poäng med det hela någonstans, det är väl svårt att förneka. Så som det är med det mesta som är logiskt, men...
Hur som helst kanske vi borde fundera mer på s-värden och am förbrukning för att i förhand veta ungefär när ett förband kulminerar.
Efter ett tag får man visserligen lite känsla för det där tror jag men för att rätt kunna beräkna ersättningsbehov och tidpunkter för detta kanske det inte är så dumt. Våra 8-5 övningar resulterar ju sällan i am- ersättningar halvvägs genom ett anfall utan vi kan ju i lugn och ro passera tolo på väg till förläggningen. Hmm tål att fundera på.
En närbesläktad aspekt som jag har tjatat lite om på våra kurser hemma är att fundera i de här banorna när det gäller motståndarens indirekta eld kapacitet och hur och i vilken utsträckning vi behöver ta hänsyn till denna i vår planering.
Ex:
Ganska ofta så är ju motståndaren lämpligt nog en lagom stor mumsbit; typ en pluton (om vi har ett kompani) ofta med möjlighet till indirekt eld från en eller två 82 mm grk-pjäser. Grk plutonen är allt som oftast hjulburen; ett par pickisar. (Känns det igen??)
Den fråga man nu bör ställa sig är: hur mycket am får dessa med sig? 6-700 kg? Ett ton ? Lite mer kanske i värsta fall. Hur lång tid tar det att skjuta upp den am-mängden med två pjäser? Och hur förhåller sig den am-mängden och eldverksamhetstiden till de här gamla sanningarna på bilderna nedan?
Kanske finns det poänger med att vara lite systematisk och logisk ibland. Kanske.
Länge lever synkroniseringen! Eller hur det nu var.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar