fredag 21 september 2012

Maneuver Conferance

I onsdags besökte kursen Maneuver Conferance som hölls i stans största utställningsbyggnad.
http://www.benning.army.mil/mcoe/maneuverconference/
Motsvarigheten till våra Markstridsdagar. Ungefär. Dock inga förevisningar från skolans sida, men desto fler utställare från industrin. Dessutom höll skolan i förelasningar, seminarier och olika workshops.
Konferensen pågick i tre dagar men vi deltog bara under en, men det var mycket intressant ur många perspektiv.

Jag antar att materielen som visades av industrin ganska tydligt speglar de senaste 10 årens krig och dess behov. Utställarna fokuserar på "force protection", kommunikation och övervakning och kanske inte så mycket av materielen i ett ev framtida krig. Det generella snacket här borta rör i stor utsträckning omställningen av en armé på krigsfot till en fredsarmé med träning för en högintensiv konflikt som huvudfocus.

Force protection-biten handlade främst om att få fordonsskyttar under "tak". Dvs vapenstationer av olika slag. Dessutom naturligtvis kroppsskydd och övrig skyddsutrustning, det enare lättare och bättre än det andra.
Containermonterad vapenstation med ksp och pvrb. Skytten sitter i containern.
Tänkt användningsområde: Lättflyttat camp-försvar.

När det gäller kommunikation och övervakning så gick det tretton utställare på dussinet av dessa. Allt ifrån sniper detection systems till vanliga radioapparater till olika typer av långräckviddig spaningsutrustning (fordonsburna superkikare med identifikationsmöjlighet på 8 -10 km)
Naturligtvis var Sverige representerat med SAAB och BEA systems. Dessutom träffade jag Jonas Waltari, fd I19, som numera jobbar på Försvarsexportmyndigheten. Lite roligt för 2004 gick han  samma kurs som jag går nu, fast på Ft Knox och dåvarande Armour School.
Trevligt att få träffa lite landsmänn!

En stor sak här i armén som man börjat titta på mer och mer är det man valt att kalla The Human Dimension. Man har en hel rad olika program som tillsammans skall ta någon form av helhetsgrepp pa arméns viktigaste resurs: människan. Intressant att notera att även de anställdas familjer omfattas av programmen! Här anställer man inte bara soldater utan hela familjer. (Parafras på Gen Lindströms berömda uttalande) Det pågår till och med en diskussion på högste doktrinära nivå om just denna dimension skall utgöra en sjunde grundläggande förmåga (här kallas de Warfighting functions. Grundläggande förmågorna = Ledning, uthållighet, underrättelse, skydd, verkan och rörlighet).

Vår klass deltog i en workshop/ seminarium angående just den biten. Det var väldigt lustigt för en otålig överste lade beslag på hela showen och drev tesen att skolan behöver mer av "learn how to think, not what to think". Det var bara det att han använde oss för att få vatten på sin kvarn genom att med mycket ledande frågor och påståenden lade orden i munnen på oss så att vi därmed bekräftade hans tes. Resultatet av workshopen skule senare presenteras för generalen som var i förändringstagen.... Snacka om att kasta sten i glashus! (även om han har helt rätt i sak enligt min mening)

I övrigt handlade mycket om Combined Arms. Kombinerade vapen. Vilket i amerikansk betydelse handlar om att organisera brigader av gammalt klassiskt svenskt snitt. Man går dock ett steg längre och mixar förband inom brigaden. Som exempel kan nämnas att alla våra organisationer som vi spelar med i de applikatoriska exemplen är mixade kompanier. Ett mixat kompani benämns Team. (En bataljon med tillförda resurser benämns Task Force). Antingen är teamet ett Armour (AR) eller ett Infantry (IN) dito. Är det AR so har det två strvplutoner och en strfplut och tvärs om om det är IN.
Vidare är ingengörspionjärsresurser (EN) ofta underställda de olika teamen med alltifrån grupp till pluton. (Jag har ju tidigare tjatat om Breaching. Nu har ALLA de med överstes grad som jag har hört tala i veckan, 4 st, pratat om just Combined Arms Breach!)

Att vår kurs ser ut som den gör med en blandning av IN, AR och SOF elever är en spegling av tonvikten på Combined Arms. Den grundläggande officersutbildningen är dock fortfarande åtskild även om man där också forsöker bredda sig. Chefen för den delen av skolan höll ett långt anförande om en nyligen genomförd skjutning med eleverna där både IN och AR (med strv) deltog. Han var märkbart stolt och kände säkert att han hade generalsstjärnonrna inom räckhåll... ;-)

Vet inte om man bara är van, men SÅ revolutionerande koncept är det väl inte...!?! Det där har vi väl alltid gjort. Möjligen med undantag av integrering av ingengörer eller pionjärer. Tror i och för sig att det var vanligare förr men nu har vi kanske tappat den biten. Möjligen kan jag i och för sig tycka att de är duktigare än oss då de gör all den här integreringen ner på lägre nivå, men å andra sidan så har de inte samma behov av att kraftsamla resurser i vår bemärkelse: de har ju med våra mått mätt ett överflod av allt ändå...

När det gäller doctrine (närmast det sammantagna namnet för det vi skulle kalla både reglementen och doktrin) så genomför man motsvarande uppgraderingsarbete som vi: en helt ny serie. Med början uppifrån (till skillnad från oss...)  med Army Doctrine Publication  (ADP) The Army och hela vägen ner till handböcker.
Den nya doktrinen heter Unified Land Operations (ULO)och ersätter den tidigare Full Spectrum Operations (se även tidigare inlagg). Den hittas i en publikation som heter ADRP 3-0. Av det lilla jag snappat upp om den än så länge så är biten om Mission Command den intressantaste.


Mission Command definieras som en filosofi, en Warfighting function och som olika system för ledning. Man pratar om 'The art of command och the sience of control' samt Diciplined Initiative.
Är man intresserad så går det enligt uppgift att googla de nya publicationerna: ADP och ADRP. (Testa tex  https://rdl.train.army.mil/catalog/view/100.ATSC/0AB80230-69A1-43A1-8456-B362221F519C-1321561230216/chap1.htm )


Eftermiddagens stora föreläsningsserie på 3 timmar med ett par 3-400 åhörare.
Överstarna avlöste varann i parti och minut...
Mycket av konferensens innehåll rörde faktiskt vår kurs (den är ju ganska stor... 800 elever årligen... att jämföra med våra 15. (Tror jag har angett 600 förut men det var fel... 200 åt gången med fyra inryck per år!))
Så sist tankte jag nämna att precis samma diskussion som vi fört på kompanichefskursen och kompanichefsmötena hemma för man här också: borde inte kursen (MCCC) handla mer om en kompanichefs vardag än krig och örlog? Huvudsaklig arbetsuppgift för en kompanichef, här som hemma, är ju administativ.
Skolans åsikt, här som där, är dock att kursen skall vara som den är i det avseendet! Dvs beröra taktik/ ledarskap i första hand.
Överhuvud taget är diskussionerna rätt lika här och hemma. Men ibland så sker de dock utifrån lite olika utgångslägen så det blir lite olika i slutändan ändå. Men innehållet är som sagt detsamma.
Lika men olika!



Helt annat tema: Stämmnigsbild från the dungeon; gymmet där vi fysar varje morgon.
Observera mannen till vänster i  svart: Rangerregiments har svarta PT uniforms.
Inte bara finare, utan också bättre... om man får tro de som tjänstgjort där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar