tisdag 11 september 2012

Instegsbefattningar i USA

På begäran: lite info om O- befattningarna här i USA. (O -befattningar = OF befattningar hemma.)

En amerikansk officer har oftast plutonchef som instegsbefattning. Han/hon är då antingen 2/LT eller (1st) LT. Finns ingen pluton ledig så mellanlandar denne i batstaben; S1, eller S4 oftast. Ev mellanlandning varar oftast bara några veckor/ månadder.

Vad kan då en  nybakad 2/LT?
Officers utbildningen ser ut så här:
Det finns i princip tre vägar in i yrket.

1a.
Man går Military Academy (Westpoint eller nån annan; det finns ett gäng) och får sin Bachlor Degree och därmed sin Commision.
1b.
Man går ett vanligt collage som civil och sen väljer man att bli officer och går Officer Candidate School (OCS) i ungefär tre månader och får därmed sin Commision. (Lt blir man 18 månader efter Commision. )
1c.
Man är enlisted och blir antagen till officersutbildning. Man får då tre års collage utb=Bachlor Degree. Tror man slipper OCS om man har tidigare militär bakgrund.

2.
Sen är det truppslagsvis officersutbildning (typ OHS 1) i ett halvår.

3.
Därefter följer lite olika specialkurser i varierande längd; 10-20 veckor. Tex så går nästan alla infanterister Rangerschool vid den här tidpunkten.
Kursen där är 62 dagar, men man kan bli recycled om man inte klara det, så det finns de som varait på den kursen i nästan ett år...

4.
Efter college examen och ungefär 1 - 1,5 års militär utbildning är man alltså redo att bli plutonchef. Eller rättare sagt man blir plutonchef vare sig man är redo eller inte...

Det är här NCO systemet kickar in. (se tidigare inlägg). Plutonssergeanten (stf C) är den erfarna i plutonslednigen, ofta med över 10 år i yrket.
Så.. jag antar att det var det här systemet vi skapade i torsdags!

Och ja.. det funkar ju för dem här, men jag har så här långt inte sett nåt som tyder på att det skulle vara bättre, men jag har ju inte sett hela systemet. Har inte haft så mycket med NCOs att göra.

En fördel med ett sånt här system kanske framkommer först på organisatorisk/ personaladministrativ nivå: En pyramid på rätt köl istället för en som vinglar på toppen. Vad vet jag. Jag är i alla fall skeptisk.

I morgon ska vi ha arbetslunch och lyssna på/ prata med en FirstSergeant. (En gång i veckan ungefär kommer nån gäst och lunchar med oss och berättar sedesamma anekdoter ur verkliga livet...) Kanske har jag nåt nytt perspektiv på rollfördelningen OF- OR efter detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar